Analiz | Kasımpaşa 1-4 Galatasaray

Pazar günü oynanan maçta Kasımpaşa ve Galatasaray karşı karşıya geldi. Maçı Galatasaray 4-1 kazandı. Galatasaray adına Feghouli üç gol atarken diğer golü ise Belhanda kaydetti. Kaşımpaşa’nın tek golünü ise serbest vuruştan Trezeguet attı. Bu karşılaşma sonrasında Kasımpaşa ligde oynadığı 8 maçta 7 mağlubiyet alırken tek galibiyetini ise Beşiktaş karşısında aldı.

Ortalama pozisyonlar ve kadrolar

Galatasaray’ın kadrosuna baktığımız zaman Benfica maçında olmayıp bu maçta sahada olan üç ismi görüyoruz. Basın toplantısında Fatih Terim’in söylediği üzere sakatlığı bulunan Nagatomo ve Fernando’nun yerine Emre Taşdemir ve Donk sahadaydı. Bunun yanında Benfica maçındaki performansı eleştirilen Ndiaye’nin yerine ise Selçuk oynadı. Kasımpaşa’da ise Ankaragücü maçından farklı olarak kaleci Ramazan’ın yerine Scuffet, Tarkan Serbest’in yerine Sadiku, Perica ve Hajradinovic’in yerine ise İlhan ve Khalili sahadaydı.

Ortalama pozisyonlara baktığımız zaman Kasımpaşa’da en ileride uçta Trezeguet olduğunu görüyoruz. Diagne satıldıktan sonra Kasımpaşa Diagne’nin yerine Udinese’den 23 yaşındaki Perica’yı kiralamış olsa da bu maçta 4-2-3-1 dizilimiyle sahaya çıkan Kasımpaşa’da tek forvet olarak Trezeguet görev aldı. Trezeguet aynı zamanda Kasımpaşa’nın sahadaki tek hücum planıydı.

Galatasaray ise 4-3-3 dizilimi ile sahadaydı. Ortalama pozisyonlara baktığımız zaman her zamanki gibi beklerin ileride konumlandığını görüyoruz. Onyekuru’nun iç koridora kayması Emre’ye, Feghouli’nin ise hem iç koridora hem de merkeze kaymaları Linnes’e kenarlarda özgürlük tanıdı.

Galatasaray

Galatasaray merkezde Ndiaye yerine Selçuk ile başladı. Bu hamleyle birlikte maçın başından itibaren Galatasaray topun hakimi olmak istedi diyebiliriz. Nitekim ilk 15 dakika her iki takımın da topla oynaması eşitken Galatasaray yediği golden sonra hızlı reaksiyon vererek topun hakimi oldu. Maçın 15. dakikasından itibaren topa sahip olmadaki üstünlüğünü maç boyunca sürdürdü. Maç bitiminde Galatasaray %62 topla oynama yüzdesine sahipken Kasımpaşa %38 topla oynama yüzdesi ile oynadı. Galatasarayın topla ortalama oynama süresi 21 saniye iken Kasımpaşa’nın topla ortalama oynama süresi ise 12 saniye.

Galatasaray’ın topa sahip olma yüzdesinin yüksek çıkmasında en önemli faktör pas etkinliğinin yüksek olması. Galatasaray maçta 696 pasın 637’sini isabetli göndererek %92 isabetli pas yüzdesi ile oynadı. Kasımpaşa ise 384 pasın 316’sında isabet bularak %82 isabetli pas yüzdesi ile oynadı.

Yukarıdaki görsel Galatasaray’ın pas istatistiklerini gösteriyor. Selçuk İnan attığı 110 pasın 102’sinde isabet bulup %93 isabetli pas yüzdesiyle oynayarak maçın en pasör oyuncusu oldu. Maç sonu basın toplantısında Fatih Terim, Alberto Bartali’nin Selçuk İnan için özel antreman programı yaptığını söyledi. Selçuk’u 90 pasta 88 isabet bularak %98 ile oynayan Marcao ve 85 pasta 79 isabet bularak %93 ile oynayan Donk takip ediyor. Luyindama ise 78 pasın 75’inde isabet bularak %96 pas isabeti ile oynadı. Ayrıca kesin belirtmek gerekir ki pas kalitesi düşük bir kaleci olan Muslera bu maçta 61 pasta 57 isabet bularak %93 ile oynadı. Ayrıca bu pasların 7 tanesinin uzun pas (> 40m) olduğunu belirtmekte fayda var.

Galatasaray etkili şekilde uyguladığı topa hakim olmadaki etkinliğini hücumda sonuca giderken de kullandı. Maç boyunca toplam 10 şut çeken Galatasaray bu şutlardan 6 tanesinde kaleyi bulabildi. Kasımpaşa ise 13 şutta 6 şut isabeti buldu.

Galatasaray’ın attığı 10 şutun 6’sı set hücumu, 3’ü kontra atak, 1 şut ise korner organizasyonundan gerçekleşti. Akan oyundaki 9 şutun ise 7’si merkezden hazırlanan ataklardan gelirken 2 tanesi sol kanattan geldi. Galatasaray bu karşılaşmada, etkili kullandığı sağ kanatta etkili olamadı ve sağ kanattan gerçekleştirilen hiçbir atak sonucu şut çekemedi. 7 şutun merkezden hazırlanan ataklardan olmasının sebebi ise Feghouli, Belhanda, ve Selçuk’un hem merkezdeki etkinlikleri hem de birbirleri ile uyumu diyebiliriz.

Galatasaray hücum anlayışı

Kasımpaşa savunmada 4-4-2 şeklinde dizildi. Galatasaray oyunu derinden kurarken takımın hücum oyuncuları üçüncü bölgeye gelmelerine rağmen Galatasaraylı oyunculara baskı yapmadılar ve Galatasaraylı oyuncularla birlikte ikinci bölgeye geldiler. Çok basit kademe hataları yaptılar. Açıkçası bu ”savunma” anlayışı Kasımpaşa’ya 4 gol yedirdi desek çok da yanlış olmaz. Savunmada yaşadıkları konsantrasyon sıkıntısı ile birlikte Galatasaray’a çok fazla boş alan verdiler. Bulduğu boş alanları değerlendiren Galatasaray maçtan istediğini ilk 15 dakika dışında rahat bir oyunla aldı.

Galatasaray’ın hücum anlayışından bahsederken öncelikle bahsetmemiz gereken konu Feghouli’nin merkezdeki etkinliği. Feghouli özellikle Belhanda ve Selcuk’un merkezde boşalttığı alanları iyi değerlendirerek topun ikinci bölgeden üçüncü bölgeye geçmesinde rol oynarken aynı zamanda üçüncü bölgedeki etkinliği ile birlikte üç gol attı. Yukarıdaki pozisyonda Belhanda ve Selçuk bloklar arasındayken merkezdeki boşluğa koşarak Donk’a pas opsiyonu oluyor.

Yukarıdaki pozisyonda Belhanda ve Selçuk sol iç koridora kayarak merkezdeki iki oyuncuyu da kendileri ile birlikte götürüyorlar. Marcao, Belhanda ve Selçuk’un boşalttığı alana koşu yapan Feghouli’ye topu gönderiyor.

Feghouli pozisyonun devamında topla hatlar arasına girince sol kanatta Onyekuru, Belhanda ve Feghouli’nin rakibe karşı 3v2 üstünlüğü oluyor. Bu arada Diagne’yi iki Kasımpaşalı oyuncunun tuttuğuna dikkat çekelim.

Yukarıdaki pozisyonda bu sefer Donk ve Selçuk rakip oyuncuları üzerine çekiyor merkezdeki oyuncu ise Feghouli’ye gelecek pas yolunu kapatıyor. Ancak Marcao topu Belhanda’ya gönderiyor. Belhanda ise topu Feghouli’ye gönderiyor. Feghouli topu aldığında iki oyuncunun Onyekuru’yu iki oyuncunun da Diagne’yi marke etmesi Feghouli’nin arkasındaki boş olanı kullanmasına fırsat tanıyor ve şut isabetli şut gönderiyor. (Feghouli’nin bu şuttan sonraki attığı her şut gol olacak.)

Yukarıdaki pozisyonda Diagne’yi iki kişinin tutması ve ceza sahası yayı üzerindeki Kasımpaşalı oyuncuların Feghouli’yi bomboş bırakmaları sonucu Feghouli merkezdeki boş alana koşuyor ve Belhanda’nın ortası sonucu skoru 2-1 yapıyor.

Yukarıdaki pozisyonda Feghouli Kasımpaşa savunmasının hatalı kademesinden faydalanarak Donk’un pasında skoru 3-1 yapıyor.

Yukarıdaki pozisyonda gene Kasımpaşa savunmasının hatalı kademesini görüyoruz. Bu sefer de Donk’un pasında Belhanda savunma arkasına koşu yapıyor.

Kasımpaşa, yukarıdaki pozisyonda Galatasaray’ın ikinci golünde yaptıkları gibi adam paylaşımını yapamıyorlar. Hem sol bek hem de sol kanat birlikte Feghouli’ye baskı yapınca bek ile stoperin ve kanat ile merkez oyuncusunun arasındaki mesafe artıyor, boş alana Linnes koşu yapıyor. Belhanda ise yaptığı sahte koşu ile oyuncuları üzerine çekiyor.

Önceki pozisyonlarda Diagne’nin alan boşalttığını ve en az iki oyuncunun onu marke ettiğinden bahsetmiştim. Yukarıdaki pozisyonda ise Diagne topla sağ içte buluşunca gene iki oyuncunun ona baskısını görüyoruz. Sol içte Galatasaraylı oyuncular 4v2 rakibe karşı üstünlük sağlıyorlar.

   

Galatasaray’ın hücumdaki amaçlarından bir diğeri ise Onyekuru’nun hızından faydalanarak savunma arkasına yaptığı koşularda onu topla buluşturmak. Galatasaray savunma arkasına attığı toplarla Diagne’yi de buluşturmayı istemiş olsa da bu konuda başarılı olamadılar.

Kasımpaşa

Yukarıda Kasımpaşa’nın tek hücum planından bahsetmiştim: Trezeguet. Topu kazandıktan sonra en hızlı şekilde topu Trezeguet’ye ulaştırmak ve Trezeguet’nin bireysel performansıyla gol bulmak.

Yukarıdaki görsel Kasımpaşa’nın en çok yaptığı pas kombinasyonlarını gösteriyor. Tabloya da baktığımız zaman en çok yapılan üç kombinasyonda Trezeguet’in olduğunu görüyoruz. Pavelka, Khalili ve Popov maç boyunca Trezeguet’ye 15’er pas gönderdi.

Kasımpaşa maç boyunca toplamda 13 kere şut çekerken bu 13 şutun tam 7 tanesi Trezeguet’ye ait.

Kasımpaşa’nın maçın ilk 15 dakikalık kısmı dışında bir oyun planının olduğunu söylemek her ne kadar zor olsa da kanatlara giderek en hızlı şekilde topla Trezeguet’i buluşturmaya çalıştılar diyebiliriz. Toplamda 13 şut çeken Kasımpaşa bu şutların 5 tanesini duran top organizasyonundan 6 tanesini kontra ataktan bulurken sadece 2 tanesini set hücumunda buldu.

Kasımpaşa’nın set hücumunda etkisiz kalmasının sebeplerinden biri de Galatasaray’ın savunmadaki anlayışının etkili olduğunu söyleyebiliriz. Galatasaray’da görmeye alışık olduğumuz Galatasaray savunmadayken üçüncü bölge baskısı veya takım ikinci bölgeye yerleşmesini beklerken 11 oyuncu da kendi yarı sahasında rakibi karşıladı. Bu anlayış Kasımpaşa’nın set hücumunda sadece 2 şut bulabilmesine sebep oldu.