Derbide Trabzonspor | Trabzonspor 2-2 Galatasaray

Ev sahibi Trabzonspor ilk üç haftayı 9 puanla kapatırken milli aradan sonra oynanan bu karşılaşmaya liderliğini sürdürmek için çıktı. Gervinho ve Djaniny’nin eksikliklerini bariz şekilde hisseden Avcı’nın öğrencileri, bireysel hatalar ile geriye düştükleri maçı değişikliklerle birlikte berabere bitirmeyi başardılar.

Derbiyi global iş ortağımız Metrica Sports’un geliştirmiş olduğu Play yazılım ile birlikte analiz edeceğiz.

Kadrolar

Ev sahibi ekip maç önünde görselde görüldüğü gibi 4-2-3-1 dizilişi ile sahaya çıkacağı düşünüldü. Ancak maç başlayınca savunmanın önünde tek pivot Berat’ın olduğu Hamsik’in sol içte konumlandığı bir 4-3-3 dizilişi gözlere çarptı. Bu değişikliğin sahaya olumlu ve olumsuz yansımaları oldu. Bu konuyu birazdan detaylı işlemeye başlayacağız.

Abdullah Avcı tandemi Edgar ve Vitor Hugo ikilisinden oluştururken beklerde Peres ve İsmail Köybaşı’na şans verdi. Savunmanın önünde tek pivot Berat olurken orta alanda Hamsik ve Bakasetas görev aldı. Hücumun kanatlarında Abdulkadir Ömür ve sezona hızlı bir giriş yapan Nwakaeme oynarken en uçta Cornelius forma terletti.

Karşılama planı ve savunma

Abdullah Avcı daha bu sezon oynanan diğer karşılaşmalarda Galatasaray’ın yaşadığı baskı altında oyun kuramama problemine karşı ön alanda baskı uygulamayı tercih etmedi. Bu durum maç önünde de söylediği rakibin geçiş oyunu gücü ve kendi takımında henüz oturtamadığı savunma kurgusuyla alakalı gibi görünüyor. Ön blok yerine görseldeki gibi orta blokta rakibini karşılayan ev sahibi Bakasetas’ın Cornelius’a partner olması ile merkezi kapatan 4-4-2 şablonunda savundu. Bununla birlikte rakibin geriden düzenli pas yaparak ön alana gitmek gibi bir kaygısı da yoktu. Daha çok geçiş hücumları ve merkezde etkin pres ile Trabzonspor’a sorun çıkarmaya çalıştılar.

Geriden oyun kurarken ise rakipte aynı şekilde orta blok savunmasıyla ev sahibini karşıladı. Ancak ilk bölümde görselde görüldüğü gibi sayısal üstünlüğe rağmen doğru açılar yakalanamadığından pozisyon top kaybıyla sonuçlandı. Burada ya beklerin derine gelip pas açısını arttırması yada stoperlerin daha geniş pozisyon alıp merkezi daha çok boşaltması gerekiyordu. İkisi de olmayınca pas açılarının darlığı ile rakip iki kişi ile Edgar-Hugo-Berat üçgenini pasifize etti. Geriden oyun kurma konusunu çözmek için belli ki Abdullah Avcı’nın daha çok zamana ihtiyacı olacak.

Şimdi yazının başında değindiğimiz 4-3-3 tercihinin getirdiği dezavantajı bu videoda inceleyeceğiz. Berat bir pozisyonda tek başına kanat organizasyonunda başarılı şekilde rakip geç koşularını savundu. Ancak diğer pozisyonda İsmail’in yediği çalımdan dolayı onun kademesine gitmek zorunda kalınca ceza sahası içinde iki oyuncu bomboş kaldı. Cicaldau’nun yakaladığı net pozisyon erken bir golle bitebilirdi. Yine benzer bir pozisyonda bu sefer Abdülkadir’in savunmaya geç gelişi sebebiyle onun kademesine gelip kendi alanını boş bırakan Berat’ı izliyoruz. Morutan rahat şekilde topla buluşup etkili bir şut şansını cepheden yakalıyor. Bu sebeple 37. dakikada savunmada zaaf yaşatan İsmail ve Abdülkadir tecrübeli çalıştırıcı tarafından oyundan alındı. Bu hamlelerden sonra takım savunmasının daha iyi reaksiyon verdiğini söyleyebiliriz. Ancak ikinci devrede oyundan düşmeye başlayan Berat aşağıdaki pozisyonda görüldüğü gibi rakipleri takip etmekte gecikmeye başladı. Bu pozisyonlarda konuk ekip çok net şekilde maçı koparabilirdi. Bu nedenle Avcı, Siopis hamlesiyle o alanı kapatmak istendi.

Hücum planı

Hamsik’in sol iç oynamasının getirdiği avantajı da yukarıdaki pozisyon üzerinden inceleyebiliriz. Gervinho’non olmaması tek kanat aktifliğini azaltırken Avcı sol kanada ekstra yüklenmelerle sonuca gitmeyi planladı. Fatih Terim geçen seneki iki karşılaşmada olduğu gibi Emre Kılınç ile Nwakaeme’yi pasifize etmeye çalışırken ilk devrede bunu büyük oranda başardı. Buna cevap olarak Trabzonspor, Nwakaeme’yi çizgide bırakıp bekle stoper arasında boşluk yaratıp bu iç koridora sızmalar denedi. Yukarıda da görüldüğü gibi ev sahibi rakibin sağ koridorundan zaman zaman tehlikeli akınlar futbol severlere izletti.

Skor 0-2’ye geldikten sonra atak yoğunluğunu daha da arttıran ev sahibi ekip üçüncü bölge aktifliğini arttırmaya başladı. Hamsik ve diğer oyuncuların iç koridora yaptıkları sızmalara karşı Luyindama kayma yapınca bu kez merkezde büyük boşluk oluştu. Bu sekanslarda ise yukarıdaki pozisyonda da görüldüğü gibi Bakasetas belki kendi sezgisiyle, belki de Avcı’nın taktik planı dahilinde ceza sahasına delici koşular gerçekleştirdi. Nelsson mecburen Cornelius ile bire bir eşleşti. Orta sahadan Bakasetas’ı takip eden savunma koşuları da gelmeyince ceza sahasında sayısal üstünlük ev sahibine geçmiş oldu. Bu kurgu sonucu Cornelius’un farkı bire indiren ve Trabzonspor’u maça geri döndüren golü geldi.

Maçın ikinci devresi Nwakaeme’nin başına bela olan Emre Kılınç sakatlık nedeniyle oyundan çıkınca Nijeryalı yıldız daha serbest oynamaya başladı. Çizgiyi bırakıp merkeze deplase olduğu anlarda ise yukarıda da görüldüğü gibi Hamsik sol kanada kayma yaptı. Skoru belirleyen ve bir puanı getiren golde bu kurgu çerçevesinde gerçekleşti. Maç boyunca Cornelius daha çok fizik gücü nedeniyle vatandaşı Nelsson ile eşleşmeye çalıştı. Bu pozisyonda ise Luyindama ile eşleşen Danimarkalı golcü ikili mücadeleyi kazanıp topu Nwakaeme ile buluşturmayı başardı. Merkeze gelen Nwakaeme’yi gölgesi gibi takip etmeye çalışan Yedlin ise kendi alanını bomboş bırakmış oldu. Oyun görüşü ve vizyonu geniş olan Nwakaeme tek pas ile hemen bu alana topu yönlendirdi. Devamında ise Hamsik-Nwakaeme işbirliği ile gelen gol geldi.

Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan dakika başına maksimum gol ihtimali grafiğine baktığımızda da Galatasaray’ın bulduğu ilk gole kadar maçın daha durağan geçtiğini ve özellikle yenilen ikinci golden sonra Trabzonspor’un değişikliklerle daha üretken oynamaya başladığını söyleyebiliriz. Trabzonspor %59 topa hakim olurken bu durumun biraz da rakibin oyun planıyla alakalı olduğunu söyleyebiliriz. Reaktif bir planla çıkan rakibe karşı maç öncesi röportajda Avcı “Topa hakim olmalıyız, rakip merkezde kuvvetli ve geçiş oyunlarında etkili bir takım.” demişti. Bu nedenle ev sahibi topa hakim olarak oyunu domine edip fazla geçiş şansı vermemeyi planladı. Ancak topa hakimiyet konusunda ne kadar başarılı oldukları ve top hakimiyet kalitelerinin ne denli yeterli olduğu tartışılır durumda. Gervinho’nun yokluğuna rağmen kanatları etkin kullanan Trabzonspor %33 başarı oranıyla 24 orta girişiminde bulundu.

Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan Aksiyon Değeri(AD) metriğini incelediğimizde maçı hücum anlamında domine eden Nwakaeme-Hamsik ikilisinin ürettiği aksiyonların değerini görebiliyoruz. Sonradan oyuna giren Yusuf Sarı’nın ise normalde özelliği olmasa da defansif aksiyonlardaki katkısı da net şekilde görülüyor. Skor 2-2 iken Halil’in pozisyonunda oyunun içinde kalması çok önemliydi. Çizgide yaptığı müdahale ile takımını hayatta tuttu.

Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.