Futbolcular için “gelir”, futbol için “bilgi” kaynağı: Sosyal Medya

social_media_football

2016 yılı içerisinde Johan Cruyff Institute ( johancruyffinstitute.com ) spor pazarlaması özelinde yaptığı bir araştırmanın sonuçlarını takipçileri ile paylaştı.

Bu araştırma sonucunda, markaların artık spora yönelik faaliyetlerinde kulüp bazlı çalışmalardan daha çok, sporcu bazlı çalışmalara yöneldiğini açıkladı. Bunun nedeni olarak, markanın toplumla direkt temas haline geçmek için somut ve ilham verici bir kaynaktan yararlanmak istediği, tüketiciye ulaşırken de insanların kahraman olarak gördüğü gerçek kişiler aracılığıyla reklam yapmayı daha içten ve daha sonuca odaklı olacağını açıkladı.

Günümüzde sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlar ile en fazla gelir elde eden TOP 5 futbolcuya baktığımızda, kendi resmi kanalları olan Facebook, instagram ve twitter üzerinden yaptıkları 1 adet paylaşım ile ortalama 110.000 USD kazanan oyuncular, ortalamada ise 1 adet paylaşımları ile 62.500.000 kişiye ulaşabiliyorlar. Tabii ki, bu erişim sayısı işbirliği yaptıkları markalar için en hızlı şekilde tüketiciye dokunma etkisi yaratırken, çekilen bir reklam filmi ya da gazete ilanına oranla daha pozitif dönüşler sağlıyor.

Şu an dünyada sosyal medya özelinde, en değerli ilk 5 futbolcu listesi ve toplam takipçi sayıları aşağıdaki şekildedir;

  • Cristiano Ronaldo: 220 Milyon takipçi
  • Lionel Messi: 133 Milyon takipçi
  • Neymar: 130 Milyon takipçi
  • Gareth Bale: 55 Milyon takipçi
  • James Rodrigues: 65 Milyon takipçi

* Takipçi rakamları Nisan’17 dönemine aittir.

1

Sosyal medya, yukarıda kısaca özetlediğimiz şekilde futbolcular için etkin ve değerli bir gelir kaynağı olurken, günümüz futbol dünyası için ise etkin ve değerli bir bilgi kaynağı oldu.

İzlediğimiz karşılaşmalar hakkında yorumları, izlenimleri artık televizyon ve radyolardan çok sosyal medya dünyasından takip ediyoruz. Futbol özelinde baktığımızda da hem ülkemizde, hem de Avrupa futbolunda, taraftarların ve futbol takipçilerinin sosyal medya aracılığı ile bilgi edinme oranı son 5 yıllık dönemde % 76’lık bir artış göstermiştir.

Futbol kulüpleri artık anlık haberlerini veya paylaşımlarını öncelikli olarak sosyal medya hesaplarından yapmakta ve kamuoyu ile bu platformlar üzerinden bilgi alışverişine girmektedir.

Hem ülkemiz, hem de Avrupa futbolunda üst seviyelerde mücadele eden kulüplerin facebook ve twitter üzerinden takipçi sayılarına bakıldığında, ulaştıkları hacim bakımından etkili rakamlar ile karşılaşıyoruz.

2

Twitter özelinde bakıldığında;(*rakamlar Nisan’17 dönemine aittir.)

Galatasaray 7 Milyon, Fenerbahçe 5.6 Milyon, Beşiktaş 2.4 Milyon

Real Madrid 23 Milyon, Barcelona 21 Milyon

Bayern Münih 3.1 Milyon, Borussia Dortmund 2.6 Milyon

Juventus 4.2 Milyon

Manchester United 11 Milyon, Chelsea 8.4 Milyon, Liverpool 7.2 Milyon ve Arsenal kulübü 9.7 Milyon takipçiye sahip konumundadır.

Facebook özelinde bakıldığında;

Galatasaray 13.3 Milyon, Fenerbahçe 9.9 Milyon, Beşiktaş 6 Milyon

Real Madrid 101.5 Milyon, Barcelona 101.3 Milyon,

Bayern Münih 41.8 Milyon, Borussia Dortmund 15.3 Milyon

Juventus 25.4 Milyon,

Manchester United 73.1 Milyon, Chelsea 47.8 Milyon, Liverpool 29.7 Milyon ve Arsenal kulübü 37.8 Milyon beğeniye sahip konumundadır.

2016 yılında KT Tape tarafından yapılan araştırmaya göre, dünyada futbol karşılaşmalarını televizyondan seyreden kişilerin % 78’i, aynı esnada ya da karşılaşma sonrası sosyal medya üzerinden yansımalara bakmaktadır. Bugün futbol özelinde sosyal medya ve dijital dünya aracılığı ile anlık görüntü paylaşımı, video olanakları, diyaloğa dayalı değerlendirme platformlarının oluşturulması gibi olanaklar futbolun sosyal medya ile olan ilişkisini her gün arttırmaktadır. Ayrıca futbol ve sosyal medya özelindeki yükseliş trendi, kulüplerin iç yapılarında da değişiklikler yaratmaktadır. Bugün Manchester United, dijital dünyasının yönetimi için ajans çalışanları ile beraber toplam 100 kişiyi istihdam ederek, bu konuya ne kadar önem verdiğini göstermektedir.

Avrupa futbolu sosyal medya akışını bilgi aktarımı amaçlı kullansa da, MLS gibi daha yeni liglerde sosyal medya, futbola olan ilginin arttırılması amacıyla etkin olarak kullanılmaktadır. Twitter üzerinden yapılan bir araştırmaya göre, şu an MLS bu mecrayı en etkin kullanan futbol ligi konumundadır. Bu da göstermektedir ki, sosyal medya futbolun daha gelişmiş düzey olduğu Avrupa’da bir bilgi kaynağı konumunu alırken, farklı kıtalarda liglerin pazarlanması için de en önemli kaynak olarak kullanılmaktadır.