Analiz | Atletico Madrid 0-1 Barcelona

25 puanlı Atletico Madrid evinde 28 puanlı Barcelona’yı ağırladı. Maçın sonlarına doğru Messi’nin ayağından gelen golle galibiyete ulaşan taraf deplasman ekibi Barcelona oldu ve puanını 31’e çıkararak liderliğini sürdürdü.

Ortalama pozisyonlar

Diego Simeone klasik 4-4-2 düzeninden vazgeçmedi, Barcelona ise 4-3-3 ile sahaya çıktı. Maç özelinde iki teknik adamda bambaşka planlar yaratmaya çalışmak yerine temel planlarına sadık kaldılar ve ufak dokunuşlar yaptılar.

Ortalama pozisyonlara baktığımızda Atletico Madrid tarafında merkezin kalabalık tutulduğu ve genişliğin bekler üzerinden sağlandığını görüyoruz. Ayrıca Joao Felix’in de Morata’ya oranla daha derinde, bir nevi orta saha olarak  ortalama pozisyonu olduğunu görüyoruz. Keza maç içinde de Atletico Madrid çoğunlukla kenarları kullanarak etkili olmaya çalıştı.

Barcelona cephesinde ise Messi’nin klasik olarak Suarez’in yanına yaklaştığını Griezmann’ın ise ona nazaran daha geniş kaldığı ortada. İki bekinin ortalama pozisyonlarının da rakip kaleye yakın olması da dikkat çekiyor. Zaten Valverde’nin en temel prensiplerinden bir tanesi iki bekini de kullanarak rakip sahaya yerleşmek.

Barcelona oyun planı

Hem Atletico Madrid’in Barcelona’ya baskı yaparken ki halini hem de Barcelona’nın geriden oyun kurarken ki şeklini gösteriyor bu şema. Barcelona ileri üçlüsü birbirlerine yaklaştığı için beklerini ileriye baskı yapmak için göndermedi Atletico Madrid. Kenar oyuncuları Correa ve Koke ile Barcelona’nın beklerini savundular. Hector ve Partey’de Arthur ve De Jong’u marke etti. Ama bu geride Lenglet,Pique ve Rakitic’in Morata ve Joao Felix’e karşı 3’e 2’lik bir üstünlük elde etmesini sağladı. Barcelona da genellikle Rakitic’in ilk topu almasıyla şekillenen bir şekilde rakip sahaya yerleşmeye çalıştı.

Bu görselde de gördüğümüz üzere Rakitic bomboş bir şekilde topu alıyor. Stoperlerin kenarlara açılmasıyla ortaya giren boş oyuncuya pası ulaştırmak Barcelona’nın geriden oyun kurması için ilk adımdı. İki stoperden birini topla buluşturmayı tercih edip ortaya giren adamı savunmak yerine bu paslara izin verdi çoğu zaman Atletico Madrid. Burdan sonrası ise Atletico Madrid oyuncularından kimin toplu oyuncuya hareketlendiği ve hangi alanı boşalttığına bağlı olarak ilerledi.

Barcelona rakip sahaya  3-4-3 veya 2-1-4-3 ile yerleşti illa numerotik olarak ifade etmek gerekirse. Rakitic zaman zaman iki stoperin ortasına girdi, zaman zaman da hemen önlerinde yer aldı. Beklerin rakip kaleye sık sık gitmesi sebebiyle de geride en azından 3 kişi kalmak adına bir hamleydi bu.

Barcelona’nın beklerini rakip kaleye yakın kullanmak istediğinden bahsetmiştik. Atletico Madrid’de topu kazandıktan sonra direkt olarak bu alanlara göndermeyi denedi topu. İlk görselde iki 4’lü bloğu oldukça kompakt bir şekilde kurduğunu görüyoruz Atletico Madrid’in. Ayrıca hem yuvarlak içindeki Fripo’nun hem de ters kenardaki Sergi Roberto’nun ne kadar ileride olduğunu görüyoruz. İkinci görsel ise ilk görselin 6 saniye sonrası. Hızlı bir oyuncu olan Morata’yı Lenglet ile 1’e1 bırakacak bir pas, sağ bekin arkasında bıraktığı alana. Bunları sıklıkla denedi Atletico Madrid. Rakip sahaya yerleştikleri zamanlarda bile kenarları kullanmak temel amaçlarıydı zaten. Valverde genel olarak beklerini bu şekilde kullandığı için bu tarz durumlarla karşılaşmaya alışık Barcelona stoperleri ve bu maç özelinde de çok büyük hatalar yapmadılar bu gibi durumlarda.

Valverde yönetiminde Barcelona’nın toplu oyunda sıklıkla yaptığı ufak oyunlardan bir tanesi de rakip sahada iki orta saha oyuncusunu yakın kullanmak yerine birbirlerinden uzakta kullanmak. Bu sayede özellikle de rakip Atletico Madrid gibi 2 merkez oyuncusuyla oynuyor ise iki rakip orta saha arasındaki mesafeyi açabiliyorlar. Bu sayede de direkt olarak hatlar arasındaki Messi, Suarez, Griezmann gibi isimleri topla buluşturabiliyorlar. Bu maç özelinde de bunları sıklıkla gördük ama Atletico Madrid stoperleri bu paslara yükselmekten hiç çekinmediler ve rahat top kullanma fırsatı vermediler birçok pozisyonda.

Atletico Madrid oyun planı

Atletico Madrid toplu oyunda orta saha dörtlüsünü merkezi kalabalıklaştıracak şekilde kullandı. Herrera ve Partey direkt olarak stoperlerin önünde yer alırken Koke ve Correa ise forvetlerin hemen arkasında yer aldı. Genişliği her zaman iki beki üzerinden sağlamaya çalıştılar. Geriden rakip sahaya yerleşmeye çalışırken ki takımın dizilimini görüyoruz bu konsept eşliğinde.

Bu pozisyonda da bir önceki görselde anlattığım durumun Atletico rakip sahaya ilerlediğinde benzediği şekli görüyoruz.

Atletico Madrid topsuz oyunda alışıldık 4-4-2 şeklinde dizildiler. Oldukça kompakt olmak ve toplu oyuncunun üzerinde baskı oluşturmak ana prensipleri. Ama bu maç özelinde önceden bahsettiğim iki forvetin 3v2 durumları nasıl savunacakları işin topsuz kısmı için kritik faktör oldu Atletico Madrid adına.

Kalecinin dahil olduğu durumlarda ortaya giren Rakitic’i boş bıraktıklarından bahsetmiştik yazının başında. Ama rakip sahada bu tarz pozisyonlarda toplu stoper tarafındaki forvet diğer stoperle olan pas açısını kapatarak rakibi bekine oynamaya zorluyor. Diğer forvet ise topu alan bekin kolayca Rakitic’e pas vermemesi için Rakitic’i marke ediyor. İki görselde de ters taraftaki Joao Felix’in Rakitic’i nasıl savunduğunu görüyoruz.

Barcelona yaklaştıkça ve Atletico Madrid kendi kalesine yaklaştıkça ön ikilinin yaptıkları da değişti. Rakip sahadayken stoperlerin de üzerine baskı uygularlarken bu durumlarda stoperlerin arasındaki ilk birkaç pasa izin veriyorlar. İlk görselde gördüğümüz gibi Morata ve Joao Felix stoperlere baskı yapmaktansa Barcelona orta saha oyuncularının önünde pas açılarını kapatıyorlar. Top merkezdeki oyuncuya oynandığında ise yine ters taraftaki Joao Felix merkeze iniyor ve bu da Herrera’nın baskı yapmasını sağlıyor. Ön alandaki iki oyuncunun da pozisyonları iyi yorumladığını ve topsuz oyunda iyi bir maç çıkardıklarını söylemek gerek.

İstatistikler

İstatistiklere baktığımızda benim ilk dikkatimi çeken nokta hücum aksiyonları oldu. Atletico Madrid 50 hücum denemesinin 39 tanesini kenarlardan gerçekleştirdi. Barcelona ise 80 denemenin 60 tanesini kenarlar üzerinden gerçekleştirdi. Atletico Madrid 14 ortada 6 isabet bulurken Barcelona sadece 4 orta denemesinde bulundu ve bunlardan 1 isabet çıkardı. Anahtar pas sayılarına baktığımızda ise Atletico Madrid 14 denemede 7 isabet sağlarken Barcelona ise 23 denemede 12 isabet sağladı.

Pas bağlantıları

Pas bağlantılarına baktığımızda da merkezde kalabalıklaşan ve kenarları kullanmaya çalışan bir Atletico Madrid görüyoruz bahsettiğimiz gibi.

Barcelona cephesinde ise stoperleri üzerinden beklerini sıklıkla bulduklarını görüyoruz. Özellikle Atletico Madrid ön alanda baskıyı azalttıktan sonra bu daha da baskın olarak gerçekleşti. Ayrıca hücum denemelerinin 33 kez ile en fazla gerçekleştiği sağ kenarda Sergi Roberto, De Jong, Messi üçlüsünün kurduğu bağlantıyı görmek hiç de şaşırtıcı değil.

Lionel Messi

Kariyerine bir Ballon d’Or daha ekleyen Arjantinli aslında sönük girdiği maçta da yıldızlaşmayı başardı. 4 başarılı anahtar pas, 8 başarılı dripling yaptı ve 86. dakikada galibiyeti getiren golü çok güzel bir vuruşla gerçekleştirdi. 114 aksiyonda 80 başarı elde etti Arjantinli oyuncu.

Son

İki takımda ana planlarından uzaklaşmadan, temel prensipleri doğrultusunda işler yapmaya çalıştı. İki takımın da çok fazla fark yaratmadığı, ortada giden maçta Lionel Messi’yi kadrosunda bulunduran takım kazanan tarafta yer aldı. Barcelona aynı puanda yer aldığı Real Madrid’in önünde haftayı birinci sırada tamamlarken Atletico Madrid 25 puanla 6. sıraya geriledi. Ayrıca 31’er puanlı Barcelona ve Real Madrid’den bir maç fazla oynadıklarını da söylemek gerek.