Serie A’da “Derby D’italia” mücadelesinde İnter evinde Juventus’u konuk etti. Maçın büyük bir kısmını önde götüren Inzaghi’nin öğrencileri maçın son dakikalarında gelen penaltı golüne engel olamayınca sahadan 1-1 skorlu eşitlikle ayrıldılar. Lider Napoli’nin puan kaybettiği haftada ev sahibi önemli bir fırsatı son dakikalarda elinden kaçırmış oldu.
Maçı global iş ortağımız Metrica Sports’un geliştirmiş olduğu Play yazılımı ile birlikte analiz edeceğiz.
Kadrolar
Simone Inzaghi her zamanki gibi üçlü hattını Bastoni, de Vrij ve Skriniar’dan oluştururken kanat beklerinde Darmian ve Perisic’e görev verdi. Savunma önünde derin oyun kurucu rolünde Brozovic oynarken merkezde Hakan Çalhanoğlu ve Barella forma şansı buldu. İleri uçta ise Lautaro Martinez ve Dzeko ikilisi ev sahibinin en önemli gol silahlarıydı.
Konuk ekipte tandem Bonucci-Chiellini ikilisinden oluşurken beklerde Alex Sandro ve Danilo asimetrik rollerde görev aldılar. Savunmanın önünde McKennie ve Locatelli, Allegri tarafından forma şansı verilen isimler oldu. Kanatlarda ise Cuadrado ve talihsiz bir sakatlık yaşayan Bernardeschi oynadı. En uçta ise Morata’nın partneri Kulusevski oldu.
Ana planlar
Simone Inzaghi her zamanki gibi takımını sahaya 3-5-2 dizilişi ile yaydı. Savunmada ise tipik üçlü savunma kurgusu gibi kanat bekleri ile arkayı beşleyip görseldeki gibi 5-3-2 şeklinde orta blokta ve derin blokta rakibini karşıladılar. Dinamik ortasahası ile maçın büyük bölümünde orta saha üstünlüğünü de eline almayı başardılar. Allegri’nin ekibi ise kağıt üzerinde 4-4-2 şeklinde sahaya çıksada görselde görüldüğü gibi daha farklı yapıda oynadılar.
Allegri bu maça özel bir planla çıkarken sağ bek Danilo sağ stoper gibi maçta görev aldı. Alex Sandro ve Cuadrado ise özellikle derin blokta kanat bekleri gibi görev aldı. Yukarıda görüldüğü gibi rakip orta blokta karşılanırken Cuadronun orta hatta olması ile 4-4-2 zaman zaman ise 4-4-1-1 şeklinde Juve rakibini karşılarken daha derinde ise bu yapı değişti. Görseldeki gibi Cuadrado’nun geri hattı beşlemesi ve Kulusevski’nin merkeze gelip orada bir dörtgen oluşturması ile 5-d-1 şeklinde derinde savunma yaptılar. Bu baklava şekli ile rakibin özellikle merkezde rahat top yapmasını engellemek temel amaçtı. Ancak oyuncu yapısı buna pek uygun değildi.
Konuk ekip bu karşılaşmada %30,8 gibi çok düşük top kapma başarısı ile oynadı. Bu problem Sarri dönemiyle başlayan orta saha oyuncu karakter seçimi ile alakalı bir durum. Hatta ligi domine eden yapıdan bu hale gelmesine nedenlerden de biri. Pas kalitesi ve top tekniği yüksek isimler ancak yeterli agresiflik ve dinamiklikten uzak oyuncularla dolu bir kadro oluşturuldu. Yukarıda görüldüğü gibi pozisyonlar doğru alınsa da rakibe rahat sırtı dönük top aldırma ve topla birlikte döndürme maç boyunca problem çıkardı. İnter daha doğru tercihlerle maçı geri dönülemeyecek noktaya getirebilirdi.
Maça orta ve derin blokta bekleyerek başlayan konuk ekip golden sonra bu stratejisini değiştirdi. Ön alan baskısını bu dakikadan sonra daha çok yapmaya başladılar. Görseldeki gibi rakibin 2-4’lü yapısına karşı 4-1-3-2 şeklinde ön alana gittiler. Bu dakikadan sonra rakiplerini zaman zaman uzun pas atmaya zorlasalar da yapılan bir kaç pas hatası dışında 3. bölgede top kazanımı sağlayamadılar. Bu baskı sırasında Cuadrado ön alana baskı için çıkarken Danilo ise sağ bek pozisyonuna kaydı. Topu rakip 2. bölgeye taşıdığında ise maç başı plana dönülüp tekrar 5-4-1’li bir yapı oluşturuldu.
Inter ise rakibin kaleci ile 3-3’lü geriden oyun kurma yapısına sadece ön alandaki iki oyuncusuyla karşılık vermeyi tercih etti. Dzeko ve Martinez rakibi sadece merkezden uzaklaştırıp kenara oynamaya zorladı. Bu andan itibaren orta blokta pozisyon alan oyuncular bu alana kayıp diğer taraftaki oyuncular serbest bırakılıp blok halinde bu bölgelere baskı uygulandı. Golden sonra bu baskı daha çok yerini orta blok baskılarına bıraktı ancak Inter rakibin merkeze oynamasını 65. dakikadaki değişikliklere kadar başarıyla engelledi.
Allegri’nin maçın gidişatı değiştiren hamleleri
Maçın büyük bir bölümünde oyunun kontrolü Inter’in elindeydi. Juventus’un topu daha fazla kullandığı anlarda dahi oyun Inter’in istediği gibi aktı. Ancak 65. dakikada yapılan Dybala ve Chiesa hamleleri oyunda belli minör değişikliklerle neden oldu. Şut ve yaratıcılık silahları artan konuk ekip, Inzaghi’nin takımını doğal olarak daha fazla geriye yaslattı. Buna ek olarak Dybala yukarıda görüldüğü gibi merkezde kendine alan yaratarak daha çok topla buluşmaya ve takımını bu alana taşıma şansı buldu.
Dybala sahada kaldığı 27 dakika içinde 4 şut, 2 şut pası, 4’ü başarılı 5 ikili mücadele, %88,9 pas başarı oranı ve attığı gol ile maçın kaderini değiştiren isim oldu. Görselde görüldüğü gibi kısa zamanda takımının en çok aksiyon değeri üreten oyuncusu oldu. Gol kısa bir zamanlama hatasından gelen penaltıdan gelmiş olsa da bu bölümde konuk ekibin üretkenliğini net şekilde arttırdığını söyleyebiliriz.
Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.