Webo ve Sow’un Ardından

Fenerbahçe, 2012-2013 sezonunda Avrupa Ligi’nde final kapısını yoklarken Fenerbahçe taraftarının o sezon Avrupa Ligi’ne özel yazdığı tezahürat şöyle başlıyordu: Pierre Webo Moussa Sow’uyla…

O sezon Aziz Yıldırım devre arasında 3 transfer sözü vermişti. Bu sözün bir parçası olarak eski kulüpleri Fenerbahçe’ye geri dönen Emre Belözoğlu ve Reto Ziegler ile birlikte ligi tanıyan tecrübeli santrafor sıfatıyla Fenerbahçe’ye katılmıştı Pierre Webo.

Moussa Sow da tıpkı Pierre Webo gibi Fenerbahçe’nin kadrosunun yeterli görülmediği bir sezonda devre arasında transfer edildi. Fenerbahçe, yıldızı Fransa’da parlayan Mamadou Niang’ın yerini Henri Bienvenu ile dolduramayacağını ara transfer döneminde anlamış ve gözünü Fransa Ligi gol kralına dikmişti.

resim1

2015-2016 yaz transfer dönemi sonunda ikisi de artık Fenerbahçe oyuncusu değil. Pierre Webo sözleşmesi sona erdi ve Osmanlıspor’la anlaştı ve Moussa Sow da Birleşik Arap Emirlikleri’nin yolunu tuttu. Hem de bir Türk takımının aldığı en yüksek bonservis ücretiyle. Sow’un gözyaşları Fenerbahçe TV’de yer buldu, Antalyaspor maçında taraftarla vedalaşma seromonisi yapıldı ve hatta Sow için pankartlar açıldı. Pierre Webo ise yazın ilk günlerinde sözleşmesi hakkında uzatılmama kararı alınan bir kaç oyuncudan birisiydi. Bu yazıda bu iki oyuncu Fenerbahçe’ye neler kattı onları karşılaştıracağız. Kimin hangi seviyede veda seromonisi hak ettiğine karar vermek ise size kalmış.

İki oyuncuyu kıyaslarken yapılabilecek üç katmanlı bir değerlendirme sisteminden bahsetmek mümkün;

Birincisi;

Oyuncuların istatistiklerini rakam bazında ele almak,

İkincisi;

Bu rakamlara birkaç değişken ekleyerek rakamları analiz etmek,

Üçüncüsü;

Oyuncuların maçlarını izleyerek verimliliklerini değerlendirmek.

Birincisini yapmak internet kullanmayı bilen herkes için mümkün, üçüncüsüne de Türk sporseverler uzun süredir Moussa Sow ve Pierre Webo hakkında fikir sahibi olduğu için burada çok girmeye gerek yok. Bu durumda bizim üzerimize düşen ise rakamların analizini yapmak.

Golcüleri kıyaslamanın kağıt üzerindeki en basit yolu önce piyasa değerlerine sonra da sezon içerisinde kaç gol attıklarını kıyaslamaktır. Transfermarkt verilerine göre Moussa Sow’un 13 Milyon Euro’luk Webo’nun ise 2 Milyon Euro’luk bir piyasa değeri var. Diğer taraftan da Webo kulüpten bonservissiz ayrılırken, Sow için 16 Milyon Euro’luk bir meblağ ödendi.

Gol sayılarına geçecek olursak:

Moussa Sow

10 Şampiyonlar Ligi Elemesi 3 gol, 106 Süper Lig Mücadelesi 51 gol, 13 Avrupa Ligi mücadelesi 1 gol, 14 Türkiye Kupası mücadelesi 4 gol, 3 Türkiye Süper Kupa finali 0 gol ve 2 Süper Lig Şampiyonluk Play-offu maçında 1 gol olmak üzere 148 maçta 60 gol kaydetmiş ve maç başına 0,4 gollük bir ortalama yakalamış. Dakika bazından hesaplarsak da bu 148 mücadelede toplam 11326 dakika sahada kaldı ve bu veriler ışığında Moussa Sow’un 188 dakikada bir kez ağları havalandırdığı istatistiğine ulaşıyoruz.

sow

Pierre Webo

Fenerbahçe kariyerinde 4 Şampiyonlar Ligi Elemesi maçında 1, 65 lig maçında 24, 6 Avrupa Ligi maçında 2 ve 13 Türkiye Kupası maçında ise 6 kez fileleri havalandırdı Pierre Webo. 1 kez çıktığı Türkiye Süper Kupası maçında ise gol sevinci yaşayamadı. Toplamda 89 maçta forma şansı bulan Pierre Webo 33 gole imza attı ve maç başına 0.37 gollük bir performans gösterdi. Ancak, maç başına gol ortalamasında Moussa Sow’un gerisinde kalsa da oyuna sonradan girip maç kurtarmalarıyla tanınan Pierre Webo dakika/gol ortalamasıyla öne çıkıyor. 5133 dakika sahada kalmış olan Webo attığı 33 golle 155 dakikada bir ağları havalandırdı Fenerbahçe kariyeri boyunca.

resim3

Pierre Webo ve Moussa Sow’un birlikte oynadığı dönemde Fenerbahçe bir kez şampiyon olabildi. Bir de o sezon hangi oyuncunun puan durumuna doğrudan katkısı olmuş ona göz atalım. Kağıt üzerinde 7-0 biten bir maçın son iki golünü atmakla son dakikalarda 1-2 mağlubiyetten 3-2 galibiyete çeviren gollerin gol krallığı yarışında değeri aynı. Bu yüzden forvetlerin değerlendirilmesinde attığı gollerle birlikte kazandırdıkları da önemli.

Bu değerlendirmeni yapmanın da 2 yolu var:

İlk yol; oyuncunun maç içinde herhangi bir dakikada attığı bir golün çıkartıldığı takdirde takımdan eksilecek puanın hesaplanması. Örneğin 3-3 biten bir maçta takımının 2. golünü atmış oyuncu 1 puan kazandırmış sayılır veya 2-1 biten bir maçta gollerden herhangi birini kaydeden oyuncu 2 puan kazandırmış sayılır. Bu ölçüm kullanılarak Webo’nun şampiyonluk sezonunda 9 puanlık, Sow’un ise 6 puanlık bir katkı yaptığını görüyoruz. (Sow’un ligde 15, Webo’nun ise 9 gol atmasına rağmen)

İkinci ölçme yolu ise; maçtaki oyuncu tarafından kaydedilen son golün takıma getirdiği puan. Bu sistemde sadece maçı 3-2den 3-3e getiren oyuncunun hanesine 1 puan yazılıyor ve 2-1 galibiyetle biten maçta sadece maçı 1-1den 2-1e getiren oyuncuya 2 puan yazılıyor. Bu sistemde ise Webo’nun takıma 5, Sow’un ise 2 puan kazandırmış durumda.

resim4

Kıyaslama yapılması gereken diğer bir alan ise oyunculardan alınabilecek maksimum verime ne kadar ulaşıldığı.

Moussa Sow ve Pierre Webo arasında bu konuda bir benzerlik göze çarpıyor. İki oyuncu da Fenerbahçe kariyerlerinde sakatlık, kart cezası ve milli maçlar nedenleriyle 17’şer maç kaçırdılar. Fakat bu noktada Moussa Sow’un 1 sezon daha fazla oynamış olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor.

Futbolcuların saha içi performanslarıyla birlikte değerlendirmemiz gereken diğer bir kısım da olayın ekonomik kısmı. 2013’te Kamuoyu Aydınlatma Platformu’nca paylaşılan belgeye göre 2013-2014 sezonunda Moussa Sow senelik 2,6 Milyon Euro kazanırken Pierre Webo’nun maaşı 1.250 Milyon Euro idi. Moussa Sow’un sözleşmesinde maç başı ücret gözükmezken, Pierre Webo ise 15.000 Euro maç başı ücretiyle 32 maça çıkarak o sezon 1 Milyon 730 Bin Euro kazandı. Bu veriler ışığında Moussa Sow sahada kaldığı dakika başına 900 Euro kazandı. Pierre Webo ise sahada kaldığı dakika başına 994 Euro kazandı. Gol başına ise Moussa Sow’a o sezon 162.500 Euro ödenirken Pierre Webo aldığı her 125.000 Euro karşılığında bir gol attı. Genel kariyerlerine bakıldığında ise Moussa Sow’a sahada kaldığı her dakika ortalama 626 Euro kazanırken Webo ise dakikada 868 Euro kazandı. Attıkları gol başına Moussa Sow’a ortalama 123.333 Euro ödenirken Webo ise kazandığı her 135.151 Euro için 1 gol atmış. Bunların haricinde de Moussa Sow’un giderken kazandırdığı para ise zaten ekonomik yönden daha başarılı bir hamle olduğu gözüken Moussa Sow’u Pierre Webo’nun çok çok ilerisine taşımış durumda.

Pierre Webo’yu Moussa Sow’a oranla daha az ancak daha sık gol atarken izlemiş olan Fenerbahçe taraftarınca stadda törenle veda edilen isim Moussa Sow oldu. Bu yazımızda bunun nedenlerini biraz gerek performans gerek de spor ekonomisi açısından inceledik.

Fakat bu iki ismin kulüpten ayrılışında yaşananların arasındaki farkı irdelemek belki de sosyologların işi. Çünkü iki ismin performans verileri arasındaki fark bu durumu gerekçelendirme konusunda pek yeterli gözükmüyor.