Fenerbahçe, İsmail Kartal yönetimindeki 4. maçında kendi sahasında Başakşehir ile karşılaştı. Sahaya taraftarını tatmin eden bir oyun koyamayan Sarı-Lacivertliler, rakibine 1-0 mağlup oldu. Fenerbahçe’nin ligdeki performansı her geçen gün kötüleşmeye devam ederken, Konferans Ligi’ne dair umutlar da azalmaya başladı. İçinde bulunulan zor durumda göreve gelen İsmail Kartal’ın işi önümüzdeki süreçte de kolaylaşacakmış gibi durmuyor.
Maçı global iş ortağımız Metrica Sports’un geliştirmiş olduğu Play yazılımı ile birlikte analiz edeceğiz.
İlk 11’ler
Fenerbahçe, İsmail Kartal döneminde alışık olduğumuz gibi, sahaya 4-2-3-1 dizilişiyle çıktı. Kadroda sürpriz yoktu. Novak’ın yokluğunda sol bekte Ferdi Kadıoğlu’yu izledik. Sol ayaklı bir sol bekin olmaması Fenerbahçe’yi maç boyunca zorladı.
Merkez 2’lide Sosa ve Crespo vardı. Önlerinde oynayan hücum hattında İrfan Can Kahveci yine serbest bir rolde oynuyordu. 2. yarının başında İrfan Can’ın yerine yeni transfer Ozan Tufan girdi.
Fenerbahçe’nin katmanlı ön ikilisi
İsmail Kartal yönetimindeki Fenerbahçe’nin savunma organizasyonunu geçtiğimiz hafta yazmıştık. Maçın ilk dakikalarında Başakşehir topla daha fazla oynayan taraftı. Bu nedenle Fenerbahçe’nin savunma organizasyonunu daha iyi inceleyebiliyorduk. Fenerbahçe, Başakşehir’e ön alanda pres yapıyordu. Bu durum biraz da Başakşehir’in oyunu oldukça geriden kurma çabasıyla alakalıydı.
Fenerbahçe rakibini yine 4-4-2 şeklinde karşıladı. Fakat ön alan presinde düz bir 4-4-2 dizilimi görmedik. Fenerbahçe’nin rakibi karşılama şekli zaman zaman 4-2-3-1 gibi görünüyordu. Bunun sebebi Fenerbahçe’nin ön 2’lisinin pres yapma şekliydi. Fenerbahçe’nin ön hattındaki iki oyuncudan birisi stopere giderken diğeri rakip 6 numarayı kapatıyordu. Böylece Başakşehir’in topu Tolga Ciğerci’ye ulaştırarak ilerletmesi engellenmeye çalışıyordu.
Ayrıca bu şekilde Fenerbahçe’nin ön hattındaki oyuncular farklı yatay düzlemlerde rakibi karşılıyordu. Bu da Fenerbahçe’nin katmanlı(staggering) bir şekilde savunma yapmasını sağlıyordu.
Örneğin yukarıdaki pozisyonda Berisha rakip stopere prese giderken İrfan, rakip 6 numara Tolga’yı marke etti. Böylece topun Tolga’ya ulaşması engellendi. Eğer rakip stoper topu Tolga’ya değil de daha öndeki başka bir oyuncuya atsaydı(örneğin Aleksic veya Berkay), daha derinde savunma yapan İrfan’ın topa ulaşımı da daha kolay olacaktı. Ön 2’linin aynı yatay hatta pres yapması durumunda Başakşehirli oyuncular tek pasla ön hattı geçebilir ve daha rahat oyun kurabilirdi.
Başakşehir’in planı
Fenerbahçe’nin rakibi katmanlı bir şekilde karşılamasının Başakşehir’in oyununu sekteye uğrattığını söyleyemeyiz. Çünkü İsmail Kartal’ın takımı haftalardır rakibi bu şekilde karşılıyordu ve Emre Belözoğlu’nun takımı buna hazırlıklıydı.
Başakşehir çok basit yön değiştirmelerle stoperlerini boşa çıkardı ve önlerine top sürebilecekleri alanlar açtı. Başakşehir’in topla arası iyi olan stoperleri Youssouf Ndayishimiye ve Leo Duarte ise bu alanları kullanmakta sorun yaşamadı. Böylece Başakşehir geriden oyun kurulumunda maç boyunca başarılı oldu.
Emre Belözoğlu’nun ana planı sezonun ilk yarısındaki maçta Aykut Kocaman’ın yaptığı plana benziyordu. Başakşehir’in bekleri ve kanat oyuncuları oyun kurulumu sırasında sahada olabildiğince geniş pozisyon alıyordu. Amaç Fenerbahçe savunmasını olabildiğince genişletmekti.
Sıklıkla derine inerek bağlantı oluşturmasına alışık olduğumuz Okaka, derine sık sık inmiyordu. Chadli, Deniz Türüç ve Okaka; Fenerbahçe’nin savunma hattının orta sahaya destek vermesini engelliyordu. Böylece sahaya olabildiğince geniş yayılan Başakşehir, merkezde Tolga, Aleksic ve Berkay ile Sosa ve Crespo’ya karşı 3’e 2 sayısal üstünlük kuruyordu.
Başakşehir’in ısı haritasını ve Başakşehirli oyuncuların topla buluşma noktalarını incelediğimizde ilginç bir detay dikkatimizi çekiyor. Topla buluşma noktaları ve ısı haritası Başakşehir’in 1. bölgesinde merkezde ve iç koridorlarda yoğunlaşırken 2. ve 3. bölgede daha geniş alanlarda yoğunlaşıyor.
Başakşehir geride merkezden oyun kurarken, hücumlarını geniş alanlardan sonlandırmayı tercih etti.
Başakşehir 3’e 2 üstünlüğü kullanarak Fenerbahçe savunmasını merkezden deldi. Fenerbahçeli oyuncular merkeze yardım getirdiğinde ise çizgiler açıkta kaldı. Emre Belözoğlu’nun takımı bu kez açıkta kalan alanlara yöneldi ve hücumlarını geniş alanlardan sonlandırdı.
İçten Bindirmeler
Başakşehir’in planı ilk yarı boyunca işlese de Başakşehir bu plandan sonuç alamadı ve ilk yarı 0-0 bitti. İkinci yarıda Emre Belözoğlu’dan bir dokunuş daha izledik. Bu dokunuş da maçın sonucunu belirledi.
İkinci yarının başlamasıyla beraber Başakşehir’in bek oyuncularının – özellikle de Hasan Ali’nin – Fenerbahçe stoperleri ve beklerinin arasına sık sık içten bindirmeler yaptığını gördük. Bu içten bindirmeler sayesinde Fenerbahçe’nin bek oyuncuları Başakşehir’in geniş alandaki oyuncularına prese çıkamadı. Böylece Başakşehir’in geniş alandaki oyuncularına topla oynayabilecekleri daha fazla alan açıldı.
Yukarıdaki pozisyonda da bu içten bindirme örneğini görüyoruz. Başakşehir’in golünden yalnızca 4 dakika önce Chadli ile yer değiştiren Berkay çizgiye açılıyor. Bu esnada Hasan Ali Kaldırım iç koridora bindirme yapıyor. Nazım’ın Berkay’a pres yapmasını engelleyen Hasan Ali böylece Berkay’a da topla oynayabileceği bir alan açıyor.
Hasan Ali Kaldırım aynı bindirmeyi golde de yaptı. Top geniş alandaki Chadli’ye gelmeden önce Hasan Ali iç koridordan koşuya başladı. Hasan Ali bu kez Nazım’ın prese çıkmasını engelleyemedi ama Nazım’ın kademesine gelen Crespo’nun, Berkay’a pres yapmasını engelledi. Böylece Berkay’a ceza sahası içinde alan açıldı ve Berkay bireysel becerisiyle golü buldu.
Sonuç
Fenerbahçe’nin form durumundaki düşüş sürüyor. İsmail Kartal göreve başlayalı çok olmadı. Bu nedenle oyunun tamamını değerlendirmek için erken olabilir. Yine de İsmail Kartal’ın, takımın aksayan taraflarına dair müdahalelerinin artması gerekiyor. Örneğin hem Antalyaspor maçında, hem Sivasspor maçında, hem de Başakşehir maçında farklı farklı setlerle Fenerbahçe’nin savunması rahatlıkla aşıldı.
Öte yandan Fenerbahçe’de toplu oyundaki dağınık görünüm de sürüyor. Elbette transferlerle oyunda daha fazla gelişme görebiliriz. Fakat daha fazla oyun içi rotasyon ve kombinasyon üretilmesi de Fenerbahçe’nin oyununun gelişmesi adına elzem.
Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.