34 yaşındaki Francesco Farioli, Nice’de göreve başladığından bu yana hem oyun hem de skor olarak muhteşem bir yapı ortaya çıkardı. İtalyan teknik adamın ligde yakaladığı 13 maçlık yenilmezlik serisi, geçtiğimiz hafta oynanan ve 1-0 sona eren Nantes maçıyla birlikte son buldu. Nice, şu anda ligde 32 puanla PSG’nin arkasında 2. sırada bulunuyor ve başkent takımının şampiyonluk yarışında en büyük rakibi konumunda. Bu yazıda, Farioli’nin oluşturduğu yapıyı detaylıca inceleyeceğiz.
Oyun Kurulumu
Nice, oyun kurulumunda 2-3-2-3 şeklinde diziliyor. Bu dizilişi, 4-3-3 olarak da adlandırabiliriz.
Farioli’nin Nice’deki oyun prensiplerinden biri, sahayı mümkün olduğunca geniş bir biçimde kullanmak. Bu doğrultuda kanat oyuncuları Diop ile Laborde, oyun kurulumu esnasında bile çizgide konumlanarak oyuna genişlik katıyorlar. Bu sayede karşılama yapan rakiplerini genişletmiş oluyorlar.
Oyun kurulumunda, özellikle de top stoperlerin ayağındayken en dikkat çeken şeylerden biri de oyuncuların birbirine ne kadar yakın durduğu.
Oyuncuların birbirine bu kadar yakın durması, rakibi merkezde kümeleştiriyor. Böylece hem kenarlarda hem de hatlar arasında geniş bir alan yaratılmış oluyor.
Oyunun bu aşamasında stoperler Dante ile Todibo’ya odaklanmak gerekiyor. Bu ikilinin Nice’in bu başarısındaki rolü oldukça büyük. Ayağı iyi olan bir stoper ikilisine sahip olmak, takıma birçok anlamda avantaj sağlıyor.
Farioli’nin stoperler üzerinden uyguladığı, Brighton’da da bir benzerini gördüğümüz bir yöntem var. Oyun kurulumunda topa sahip olan stoper, sıklıkla duruyor ve görselden de görülebileceği gibi bir ayağıyla topun üzerine basıyor. Bu hareket, rakibin prese başlamasını tetikliyor.
Hem oyuncuların birbirine yakın olması hem de stoperlerin sıkça yaptığı bu hareket sonucunda Nice, rakibi üstüne çekerek hatlar arasında alan oluşturmayı başarıyor. Bu zincir sonucunda Nice stoperlerinden biri, genellikle Todibo, attığı hat kıran pasla birlikte rakibin baskısını kırıyor. Böylece Nice, topu geriden çıkartmış ve geçişi yapmış oluyor.
Bu aksiyon yapıldıktan sonra ya hızlıca kaleye iniyorlar ya da oyunu genişleten kanat oyuncularına topu aktararak yerleşik hücuma hazırlanıyorlar.
Oyun kurulumunda sıklıkla kullanılan bir diğer yöntem ise 3. adam kullanımı. Yine Nice ile Brighton’ın benzerlik gösteren noktalarından biri. 3. adam kombinasyonlarıyla birlikte rakibin baskısını daha rahat kırıyorlar.
Nice’in oyununda kalecinin rolü büyük. Bulka, sıklıkla oyun kurulumuna dahil ediliyor ve doğru pozisyonlarda konumlanarak etrafındaki takım arkadaşlarına +1 pas opsiyonu oluşturuyor.
Kale vuruşlarında ise Nice’in her seferinde kullandığı bir model var. Stoperlerden biri kale vuruşuyla oyuna başlıyor. Sonrasında kısa oynayarak kaleci Bulka’ya veriyor. Bulka ise yerden sert ve uzun bir pas atarak rakibin baskısını kırmayı hedefliyor. Bu da Brighton’da zaman zaman görebileceğimiz bir şey.
Toplu Oyun
Oyun rakip yarı sahaya taşındığında Nice’in kurgusunda birçok şey aynı kalsa da birtakım yapısal değişiklikler yapılıyor.
Bunlardan biri de sol bek Bard’ın rolü. Bard, Nice 3. bölgeye yerleştiği sekanslarda yüksekte konumlanma özgürlüğüne sahip. Çoğunlukla ileriye çıkarak sol çizgide konumlanıyor ve o bölgede oyuna genişlik katan oyuncu konumunda oluyor. Sağ kanatta ise Laborde, çizgide kalmaya devam ediyor.
Sağ bek Lotomba ise stoperlere yakın konumlanarak “rest defence” için savunma güvenliğini alıyor.
8 numaralardan birinin, genellikle Sanson’un yüksekte konumlanmasıyla birlikte 5’li hücum hattı oluşuyor. Bu, 4’lü savunma oynayan takımlara karşı 5v4 sayısal üstünlük sağlamalarını beraberinde getiriyor.
Böylece Nice, toplu oyunda 2-3-5 ya da 3-2-5 şeklinde sahaya diziliyor.
Nice, çok oyuncuyla hücum yapıp aynı şekilde çok oyuncuyla savunma yapan bir takım. Bu yüzden “denge” tanımı, onları çok iyi açıklıyor.
Nice’in hücumda en dikkat çeken özelliklerinden biri, fazla oyuncuyla ceza sahasına yaptığı girişler. Bu örnekte Nice, 6 oyuncuyla ceza sahasına hücum ediyor.
Toplu oyun hakkında konuşuyorken Thuram hakkında da bir parantez açmak lazım.
Attığı ara paslarla ve merkezden oyuna kattığı hareketlilik ile top taşıyor ve Nice’in 2. bölgeden 3. bölgeye geçiş yapmasına ciddi oranda katkı sağlıyor.
Bir örnek daha. Bu pozisyonda Thuram; önce hareketliliği ile doğru pozisyonda topla buluşuyor, ardından pası Diop’a aktardıktan sonra kanaldan yaptığı pozisyon ile “assist-zone”a giriyor ve orta açıyor. Bir orta saha oyuncusu için derslik bir klip.
Nice’in toplu oyunda güçlü olduğu noktaları vurguladıktan sonra göze çarpan bir zayıflığı söylemekte de fayda var.
Kanat oyuncularının bire bir pozisyonlarda adam geçme konusundaki eksiklikleri, Nice’in toplu oyunda özellikle de yerleşik hücumlardaki üretkenliğini büyük ölçüde azaltıyor.
Topsuz Oyun
Nice, sezon başından beri defansif performansıyla dikkat çeken bir takım.
Ligue 1’de 5 gol ile kalesinde en az golü gören takım konumundalar. Diğer yandan akan oyunda Nice’in rakipleri 8.09 gol beklentisi yaratabildi. Nice, bu alanda da lider olarak yoluna devam ediyor.
Nice’in topsuz oyundaki bire bir savunma anlayışı, sezon başından bu yana dikkat çekiyor. Doğru uygulandığında başarı getiren fakat bir o kadar da risk barındıran bu anlayış, şu ana kadar Fransız ekibinde olumlu sonuç verdi.
Nice, topsuz oyunda 5-3-2 ya da 5-4-1 şeklinde diziliyor.
Takımın 6 numarası Ndayishimiye, top rakibe geçtiği esnada stoperlerin arasına girerek 5’li savunma hattını oluşturuyor. Böylelikle Nice, rakiplerin 5’li hücum hattı oluşturarak o bölgede sayısal üstünlük sağlamalarını engellemiş oluyor.
Fakat Ndayishimiye, topsuz oyunda bir stoper gibi konumlanmasına rağmen toplu oyunda klasik bir 6 numara rolünde pozisyon alıyor.
Nice’in oyununa genel olarak bakıldığında, en başarılı olduğu konuların başında derin blok savunması geliyor. Dengeli ve kompakt bir yapı oluşturması, Farioli’nin en büyük başarıları arasında.
Bu görselde olduğu gibi Nice, derin blok savunmasına geçildiğinde takım boyunu ve genişliği minimuma indiriyor. Böylece kısa takım boyu sayesinde, rakip takımın hatlar arasında topla buluşmasını engellemiş oluyorlar.
Pres
Farioli’nin Nice’i, rakibi önde karşılamayı ve agresif bir yaklaşımla yüksek pres yapmayı seviyor. Bu konuda başarılı da olduklarını söylemek mümkün zira bu sezon Ligue 1’de Nice, yaptığı pres aksiyonları neticesinde 25 tane şut pozisyonuna girdi. Bu metrikte lider konumdalar.
Bu pozisyonda Nice, oyun kuran PSG karşısında yüksek pres yapıyor. Yapılan bu pres aksiyonu sonucunda top kazanılıyor ve pozisyon, gol ile sonuçlanıyor.
Bu golden de anlaşılacağı üzere Nice’in amacı, pres esnasında 3. bölgede topu geri kazanıp hızlıca kaleye inerek gol pozisyonu oluşturmak.
Nice’in pres şablonu, rakibin 3’lü ve 4’lü savunma oynamasına göre değişiklik gösteriyor. Dolayısıyla sıradaki bölümde, iki opsiyonu da inceleyeceğiz.
Bu görselde Nice’in, Monaco gibi, üçlü savunma takımlarına karşı uyguladığı pres şablonunu görüyoruz. Hücum üçlüsü, üçlü stoper ile bire bir eşleşiyor. Bekler, rakibin kanat bekleriyle; Ndayishimiye’nin stoperlerin arasına girmesiyle birlikte orta sahada iki kişi kalan Thuram ile Sanson ise rakibin çift pivotuyla eşleşme sağlıyor. Bire bir savunma anlayışını burada da görüyoruz.
PSG gibi dörtlü savunma takımlarına karşı oynadıklarında ise daha farklı bir pres şablonuyla karşılaşıyoruz. Santrfor Moffi sol stoper ile, sağ kanat Laborde de sağ stoperle eşleşiyor. Bu esnada sağ bek Lotomba, ileriye çıkarak yüksekte karşılıyor ve rakibin sol beki ile eşleşme sağlıyor.