MAÇ ANALİZİ | Everton – Arsenal

59ecaaff2ee40f6b34000001

Premier Lig’in 9. Haftasında Everton, Arsenal’i konuk etti. Sezon başı beklentilerinin altında kalan bu iki takımın bol gollü geçen maçını InStat verileriyle analiz etmeye çalışacağız.

Ortalama Pozisyonlar

1

Everton

Geçtiğimiz haftalarda alışılagelmiş 4’lü savunmasını bozan Everton maça 3’lü savunma kurgusuyla başladı. Rakibin kuvvetli ileri üçlüsüne önlem olarak yapılan bu tercih orta sahadan yeterli savunma desteği alınamaması nedeniyle pek meyve vermedi. Geçen sezon Premier Lig’in en çok top kazanan oyuncusu unvanını elinde bulunduran Gueye’ye Vlasic ve Sigurdsson’un yeterli yardımı göstermemesi bunun başlıca sebebi olarak gösterilebilir.

Everton adına savunmadaki bu yetersiz görüntü hücumda da pek farklı değildi. Rakip sahada kazanılan çok sayıda topu 2 golle değerlendiren ev sahibi ekibin belirli bir hücum planı olsaydı gol sayısını arttırması işten bile değildi. Aşağıda rakip sahada kazanılan topların yerlerini görebiliriz.

2

Görüldüğü üzere dün hücum pres konusunda iyi işler çıkaran ev sahibi ekibin kazanılan topları değerlendirmede büyük sıkıntı yaşadığı bir gerçek. Attıkları iki golünde fahiş savunma hataları sonrası geldiği ve herhangi bir organizasyon içermediğini kesinlikle söyleyebiliriz.

3

Yukarıda Xhaka’dan kazanılan top Rooney’in önünde kalıyor, pas opsiyonları bulunmasına rağmen kaleye vurmayı tercih eden tecrübeli oyuncu jeneriklik bir gole imza atıyor (1-0).

Kendi yarı sahasında çok top kaybeden bir rakibe karşı oynamasına rağmen bu fırsatı değerlendiremeyen Everton’ı ileride de çok parlak günlerin beklediğini söyleyemeyiz. Son olarak ceza sahasında topla oynama istatistiğine göz atalım.

4

Arsenal

Lig’de beklentileri karşılayamayan bir diğer ekip ‘Topçular’ için bu maçın en büyük özelliği sonunda Mesut-Sanchez-Lacazette üçlüsünün birlikte başlaması oldu. Yüksek kalite taşıyan bu ileri ucu ile dün Arsenal ataklarını izlemeye doyum olmadı. Yukarıdaki verilerde görüldüğü üzere takımın hücumlarının %46’sı 3. Bölgeye taşınırken ceza sahasına girişlerde %24’lük tatmin edici bir yüzde yakalanmış.

5

Yukarıda verimli hücumlarını 5 golle taçlandıran deplasman ekibinin şut istatistiklerine bakarsak, yapılan final vuruşlarının büyük çoğunluğunun ceza sahası içinde olduğunu görüyoruz. Efektif hücumların beyni Mesut Özil’in bu başarıdaki katkısı yadsınamaz. Türk oyuncunun hücumda ki isabetli oyunu takımı için büyük fark yaratıyor.

6

Sanchez – Mesut

Rakip sahadaki isabetli pas yüzdesi ve arkadaşlarına hazırladığı sayısız pozisyonla göz dolduran Mesut, bu performansını bir de gol ile süsledi. Şili’li partneri Sanchez’in asistini kafa vuruşuyla tamamlayan yıldız oyuncu Lacazette’e bir de asist yaptı.

İkilinin maç içindeki iş birliğini gözler önüne seren birkaç görselle yazıyı noktalıyoruz.

7

Taralı bölgede topla buluşan Mesut tek topla Sanchez’i ceza sahasına sokuyor,

8

Sanchez’in iğne deliğinden geçirdiği ortada Mesut takımını öne geçiriyor (1-2).

9

Sanchez’in savunma arkasına kaçırdığı Mesut, pozisyonun devamında Lacazette’e asistini yapıyor (1-3).

Son söz olarak; Arsenal hücumlarının gerek seyir, gerekse efektifliği bakımından büyük beğeni topladığı bu maçta takımın öne çıkan büyük problemini hatırlatmakta yarar var.

10

Kendi yarı sahasında kullandığı topların 3’te birini rakibe teslim eden bir takımın üst sıraları zorlaması oldukça zor olacaktır. Buna paralel olarak 8 haftada 5 gol atabilen bir Everton’dan deplasmanda da olsa 2 gol yemek aynı şekilde ilerideki fikstürde büyük problem teşkil edecektir.

logoinstat