Süper ligin 27. haftasında liderlik yarışının kaderini belirleyecek derbi Kadıköy’de oynandı. Galatasaray’ın üç puanla haftayı kapatması Fenerbahçe için bu maçı daha da hayati duruma getirse de aradan sonra lige en iyi dönen takımlardan olan Beşiktaş 10 kişi kaldığı mücadeleyi görkemli bir geri dönüşle kazandı. Maçı global iş ortağımız Metrica Sports’un geliştirmiş olduğu Play yazılım ile birlikte analiz edeceğiz.
Kadrolar
Ev sahibi ekip daha önce de büyük maçlarda olduğu gibi üçlü savunmayı tercih etti. Szalai, Samet ve Serdar tandemi oluştururken kanat bekleri Ferdi ve Osayi-Samuel tercih edildi. çift pivot olarak Arao ve Mert Hakan Yandaş orta saha üstünlüğünü almaya çalışırken on numara pozisyonu genç Arda Güler’e teslim edildi. Jesus en uçta ise Valencia ve Joao Pedro’yu gol silahı olarak tercih etti.
Beşiktaş ise Tayyip ve Colley ile stoper tercihinde bulunurken beklerde Masuaku – Onur ikilisine forma teslim edildi. Savunma önünde derin oyun kurucu rolüne Hadziahmetovic soyunurken merkezde Gedson ve Salih Uçan oynadı. Kanatlarda Cenk Tosun ve Ghezzal en uçta ise Aboubakar Şenol Güneş tarafından şans verilen isimler oldular.
Sahaya yayılışlar
Şablon üzerinde ev sahibi ekip 3-5-2 dizilişinde görülse de orta blokta rakibini karşılarken 5-2-1-2 şeklinde rakibini karşılamaya çalıştı ancak Mert Hakan Yandaş yukarıda görüldüğü gibi savunma önünden çok kopuk pozisyon aldı. Bu durum birazdan inceleyeceğimiz gibi takımı bazı problemlere gebe bıraktı. Savunma çizgisi de cesur bir şekilde sezon başında olduğu gibi ön de kurulurken bu durumda ikinci yarıda savunma arkasına atılan paslarda sorunlar yaşattı.
Şenol güneşin öğrencileri ise orta blokta rakibini görselde görüldüğü gibi 4-1-4-1 şeklinde karşıladı. Ev sahibi ekip çift forvet ile stoper bek arasına konumlanıp savunma hattını manipüle etmeye çalışırken gole kadar takım savunmasında konuk ekip çok zor anlar yaşamadı. Sıkı ve dar şekilde takım boyunu kısaltmaya çalışırken savunma çizgisini de rakibi kadar marjinal ön bölgede kurmadı. Bu sayede top kayıpları sonrası paslar dışında rakibini savunma arkasına sarkma tehdidinden korumuş oldu.
Ön alan baskı anlayışları
Fenerbahçe önde ki 1-2’li Arda – Pedro, Valencia hattı ile rakibin tek pivotlu oyun kurulumuna karşı bire bir eşleşme sağladı. Top Mert’e geldiğinde ise bu üçlüden biri baskıya çıktığında oyun çizgiye yönlendirilip yukarıdaki gibi kaymalar yapılıp aktif bölgede tekrar bire bir eşleşme sağlandı ve opsiyonlar kısıtlanmaya çalışıldı. Ancak rakibin uzun top silahı bu konuda geri hatta sıkıntılara sebep oldu.
Beşiktaş ise rakibin gerideki üçlü stoperine karşı Cenk, Ghezzal ve Aboubakar ile bire bir eşleşirken Gedson ve Salih ise rakibin çift pivotu ile eşleşip sahanın her yerinde rakiple eşleşmeler sağlandı. İki takımda ön alanda bire bir eşleşmeleri başarıyla uygularken topsuz oyunda iki takımda agresif olunca ilk devrede 24 faul oldu.
Arda ile geriden oyun kurulumuna destek
Fenerbahçe’nin geriden oyun kurulumunda opsiyon bulamamasına karşın çözüm olarak Arda Güler derine gelerek ekstra oyuncu ve pas opsiyonu olması gözlerden kaçmadı. Arda sürekli boş alanlarda takım arkadaşlarından pas alamaya çalıştı. Bu anlarda ise yukarıda görüldüğü gibi ilk pozisyonda Arda’nın gelmesi ile ev sahibi ekip sayısal üstünlük kurduğunda oyun çizgiye yönlendirilip sonrasına aktif alanda baskı devam ettirildi ve Arda’nın ekstra derine gelişine konuk ekip bu şekilde çözüm bulmuş oldu. İkinci pozisyonda ise dikine Arao’nun yaptığı pas sonrasında Beşiktaş orta sahasının agresif ve süratli daralmasını ve topun hızlıca geri kazanılmasını görebiliyoruz. Merkezde yapılan pas hataları ve top kayıpları sonrası geride eksik yakalanması dışında konuk ekip rakibine fazla şans tanımadı.
Öndeki savunma çizgisi
Fenerbahçe’nin savunma çizgisini çok önde konumlandırması özellikle kaybedilen Trabzonspor maçları sonrası tartışma konusu oldu. Abdullah Avcı’nın Jesus’un bu tercihini kullanması sonrası bir çok maçta başka teknik adamlarda kullanıp Fenerbahçe’ye zor anlar yaşattılar. Fenerbahçe bu anlayış ile takım boyunu kısa tutup ön alan baskısının şiddetini daha da arttırmayı başarsa da uzun toplara karşı bazen zaaf da yarattı. Görselde görüldüğü gibi top orta sahaya yakın olsa da beşli savunma çizgisi nizami olarak önde kuruldu.
Bu pozisyon yukarıda anlatmaya çalıştığımız sistemin avantajını ve rakibe yapılan baskıya katkısını net olarak görüyoruz. Beşiktaş sağ kanattan Onur ile oyun kurmaya çalışırken Mert’in baskısıyla karşılaşınca geriye dönmek zorunda kalıyor. Savunma çizgisi takım halinde öne doğru çıkınca Beşiktaş’ın öndeki 5 oyuncusu pas opsiyonu dışında kaldı ve devam eden baskıda Onur pas hatası yaptı ve devamında Fenerbahçe çok tehlikeli bir atak gerçekleştirirken bu pozisyon nedeniyle Tayyip sakatlanıp çıkmak zorunda kaldı.
Şenol Güneş’in hamleleri
Ortada giden karşılaşma iki penaltı pozisyonu ve kırmızı kart ile Beşiktaş için kabusa dönmüştü. Ancak Valencia’nın fişi çekme şansını tepmesi sonrasında soğuk kanlı kalan Şenol Güneş gerideyken çoğu teknik adamın yapacağı gibi önden eksilip geriyi dörtlemek yerine Gedson’u çıkarıp 4-2-3 şeklinde merkezde kuvvetli şekilde kalıp gol bulma umudunu korumaya çalıştı. İkinci yarıya etkisiz Ghezzal ve Hadziahmetovic yerine maça damga vuran Redmond ve Maxim dahil oldu. Bu değişiklikler ile risk alınsa da merkezde güçlü durup rakibin savunma zaaflarından yararlanılmaya çalışıldı.
Beşiktaş 10 kişi ile skoru eline aldıktan sonra Cenk ve Redmond dörtlü orta sahanın kanatları gibi orta bloğa geçti ve disiplinli şekilde 4-4-1 şeklinde yukarıdaki gibi orta blokta Beşiktaş rakibin pas kanallarını kapatmaya çalıştı. Skor 1-2’ye gelene kadar değişiklik yapmayan Jesus üç oyuncu değişikliği birden yaptı ancak merkezdeki zayıflık daha da artmış oldu.
Savunma önündeki boşlukla ve uzun top zaafı
Yazının başında bahsettiğimiz uzun top ve savunma önünde Arao’nun tek kalmasının getirdiği sorunlardan bahsetmiştik. Bu iki pozisyonda da bu net şekilde görülüyor. İlk pozisyonda uzun atılan top sonrası orta havuzda oluşan boşlukta Beşiktaş’ın ikinci topu alması sonrası Fenerbahçe’nin savunma hattını tek de yakalayıp Aboubakar’ı savunma arkasına kolaylıkla sarkıttığını görüyoruz. Bu pozisyon ikinci yarının başında oldu ve bazı sinyalleri Beşiktaş vermeye başladı. Diğer pozisyonda ise Redmond’ın merkezde topla buluştuğunda Szalai’yi merkeze sürükleyip yine geride kalan iki stoperi tek hatta bırakıp klas bir pasta Cenk’i savunma arkasına kaçırdığını ve önde konumlanan Fenerbahçe savunmasını cezalandırıp ikinci golü kaydettiğini görüyoruz.
Burada ise ilk golde atılan uzun pasta öndeki bire bir eşleşmelerin geride de sayısal denge oluşturulduğunu gösteriyor. Redmond Szalai’yi sırtına alıp sağ kanatta topla buluştuğunda onun kademesine Samet geliyor ve bu anda içeride 3v3 eşitlik olduğu görülüyor. Arao, Cenk ile eşleşince doğal olarak açılan ortada avantaj sağlayıp skoru 1-1’e getiren golü kaydediyor. Diğer pozisyonda ise atılan uzun paslar sonrası Fenerbahçe’nin havuzda sayısal dezavantajda kaldığını ve ikinci topları sürekli rakibine kaybettiğini izledik. Bu durum ön alanda yapılan baskının da etkisini zayıflattı ve özellikle ikinci yarıda ev sahibi tamamen maçtan kopmaya ve takım boyu mesafesini kaybetmeye başladı ve skorun artması da kaçınılmaz olarak gelişti.
Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.