Analiz | Napoli 1-1 Inter

Serie A’da 25. hafta mücadelesinde Napoli kendi evinde lider Inter’i ağırladı. Spalletti’nin öğrencileri öne geçtikleri karşılaşmada skoru koruyamayınca taraflar sahadan birer puanla ayrıldı.

Maçı  global iş ortağımız Metrica Sports’un geliştirmiş olduğu Play yazılım ile birlikte analiz edeceğiz.

Kadrolar

Spaletti tandemde Koulibaly ve Rahmani ikilisini tercih ederken beklerde Di Lorenzo ve Rui forma şansı buldu. Lobotka ve Ruiz çift pivot olarak savunma önünde oynarken hücumun kanatları Politano ve Insigne’ye emanet edildi. 10 numara görevini Zielinski üstlenirken en uçta Osimhen ev sahibinin en ciddi gol silahı oldu.

Inter ise Skriniar, De Vrij ve Dimarco üçlüsü ile savunma hattını oluşturdu. Brozovic derin oyun kurucu olurken kanat beklerinde Perisic ve Dumfries görev aldı. Orta sahanın merkezinde Barella ve Hakan Çalhanoğlu forma şansı bulurken ileri uçta Dzeko’nun partneri Lautaro Martinez oldu.

Rakibi karşılama

Napoli geriden oyun kurarken beklerle çift pivotun bir hat oluşturması ile 2-4 şekline evrildi. Inter ise kanat beklerinden birini pozisyona göre öne çıkması ile 4-4-2 şeklinde rakibi önde karşıladı. Bu durum aslında Napoli’ye önde bire bir eşleşme şansı verse de, geride de sayısal üstünlük avantajını yitirmelerine neden oldu. Hatlar arası mesafe ayarlanamadığı zaman ise derin boşluklar oluştu.

Yukarıda ön alan da rakip karşılarken arka ve orta blok arasında oluşan boşlukları görüyoruz. Inter bir çok pozisyonda atak yönü değişiminde ve baskıya geçişlerde organize olamadı ve kaymalarda geç kaldı. Bunun sonucunda yukarıda görüldüğü gibi bir kaç isabetli pasta ev sahibi rakip kaleye tehlikeli şekilde gelmeyi başardı.

Konuk ekip ise topa sahipken gerideki üçlü yapıya yaklaşan Brozovic ile 3-1-4-2 şekline büründü. Dumfries ve Perisic çizgilere basarak ileri uca geçti ve oyunu genişletti. Spalletti gerideki 4’lü yapıya sadece iki oyuncusu ile kontrol etmeyi tercih etti. 4-4-2 şeklinde kompakt kalıp öndeki ikiliden birisi topa göre pozisyon alırken diğeri Brozovic’i marke etti.

Yukarıda da bahsettiğimiz rakip karşılama kurgusunu burada daha net görebiliyoruz. Zielinski ve Osimhen stoperlerin topla oynamasına göre pozisyon aldı. Birisi stoperleri karşılayıp ileri pas atma açısını kapatırken diğeri derin oyun kurucu rolündeki Brozovic’in top almasını engelledi. Bunu maç boyunca başarılı şekilde uyguladılar ve mecburen gerideki dörtlü yapıya rağmen Inter ileriden ekstra bir oyuncuyu getirmek zorunda kaldı. Bu sayede ev sahibi ekip kendi alanında sayısal üstünlüğü sağladı ve rakip hücumculara alan bırakmadı.

Napoli merkezi iyi kapatıp sayısal üstünlüğü sağlamayı başardı. Ancak Perisic ve Dumfries beklere karşı üstünlük sağlamayı başardı. Bir çok pozisyon bu kanat beklerinin içinde bulunduğu aksiyonlar sonucu gerçekleşti. Özellikle Dumfries sürekli bekin arkasına tempolu şekilde sarkmayı başardı.

İkinci yarı hamleler

İkinci devre süre ilerledikçe Napoli bek problemi daha çok alarm vermeye başladı ve Spalletti bunu hem oyuncu hem de diziliş değişikliğiyle halletmeye çalıştı. 84. dakikadaki değişiklik ile 3-4-3 şekline dönüp hücum kanatlarını daha içeride konumlandırdılar. Bundaki temel amaçlardan birisi de rakibin de geçiş savunmasına yaşamaya başladığı zafiyetin artmasıydı. Savunmada ise üçlü yapı ile beklerin savunmasına destek çıkılmış oldu.

Burada Jesus’un, Rui’nin kademesine girdiği pozisyonları görüyoruz. Dumfries’in bitmek bilmeyen dinamizmi Spalletti’yi önlem almaya itti. Jesus üçlü yapının da getirdiği savunma sayısal avantajı ile Rui’nin arkasını kalan sürede başarılı şekilde süpürdü. Ancak Zielinski’nin oyundan çıkışı üretkenlik adına da takımın dezavantajına sebep oldu. Değişikliklerden sonra ev sahibi savunma problemini giderirken hücumda yaptığı Mertens ve Ounas hamleleri gereken etkiyi yapmadı.

Mertens ve Ounas hamleleri Inter’in ikinci devre yaşamaya başladığı geçiş savunma zaafından dolayı yapıldı. Top kayıplarında Napoli organize şekilde rakip kaleye giderken kanat bekleri hücumda kalınca Inter sürekli kendi ceza sahasında 2’ye 2 3’e 3 bire bir yakalandı. Bu pozisyonlarda ev sahibi golü bulamasa da çok tehlikeli ataklar yakaladı. Mertens ve Ounas hızı ile daha yıpratıcı geçiş hücumları sergiletir düşüncesi ne yazık ki sahada karşılığını bulmadı. Inzaghi bu tehdide karşı Vidal hamlesini ancak 84. dakikada yapabildi. Bu açıdan sahaya yapılan hamlelerin çok geç kaldığını söylemek mümkün.

Inter kalesinde 1,95 gol beklentisine müsaade ederken rakip kalede 0,88 gol beklentisi üretti. Kaybettikleri Milan karşılaşması sonrasında bu maçta da takılan Milano temsilcisi, maç eksikliğiyle de olsa liderlik koltuğundan indi. %52 topla oynama, 475 pas ve %89 başarı oranıyla topsa sahip olsalar da üretkenlik açısından sıkıntılı bir 90 dakika geride bıraktı. Ev sahibi ise daha etkin oynadıkları bu karşılaşmada üç puanı alamayarak büyük bir fırsatı tepti. Insigne karşılaşmada 1 gol atarken 4 şut girişiminde bulundu ve 2 başarılı orta, 3 şut pası ile üretkenliğe büyük fayda sağladı.

Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.