Bayer Leverkusen’in atak şeması merkezden kanatlara doğru çalışıyor. Takım kanatlardaki boş oyuncuların koşusunu görmezden geliyor ve bunu son pası oynamak istedikleri an için saklıyorlar. Oyuncunun ikinci dokunuşunun her zaman tehdit edici olmasını sağlamaya çalışıyorlar: bir orta, bir cut-back, iç koridorlarda bire-iki.
Bağlam açısından, Qarabağ FK 62. dakikada 10 kişi kaldı ancak rahatlamadı ve “otobüsü park etmedi”. Atak yapmaya devam ettiler, bir gol attılar ancak Leverkusen’e büyük ölçüde alan bıraktılar.
İlginç bulduğum şey, Leverkusen’in maç boyunca geçiş hücumlarında kanatta genişliği olan oyuncuya pas vermemesiydi. Mümkün olduğunca merkezden oynamayı tercih ettiler.
Topu kanattaki adama oynarsanız, bu bir savunmacıyı onlara doğru çekecek ve rakip savunma yer değiştirecektir. Topu alan oyuncu köşeye sıkışır.
Eğer topu kanattaki adama hiç atmazsanız, pas tehdidi her zaman rakip bekin aklında kalır. O top oynanana kadar genişliği tutan adamı marke etmek için hareket edemezler çünkü bu iç koridorda boş alan bırakır. Takım da bu boşluklarda her zaman hazır bulunurlar.
Bu tehdidin her zaman devam etmesi gerekiyor, bu yüzden Grimaldo veya Frimpong ileriye çıkarsa, içeride birileri onların yerini almalı.
Rakip takım savunmada yerine oturduğunda Leverkusen kanattaki boş adama oynamaya çalışacaktır. Topu dolaştırın, gerekirse ileri geri oynayın ve ardından ceza sahasına atak için bu boş alanı kullanın. Leverkusen’in hücum felsefesi bu.
Bayer Leverkusen ilk golünü böyle attı. Kanat bekinden kanat bekine akan oyun sonucu. Kanattaki serbest adam genişliği tutuyor, diğer kanattaki demarke oyuncu da genişliği tutuyor. Devamında diagonel bir pas ve sonrasında gol.
Maç: Bayer Leverkusen 3-2 Qarabağ FK, 14 Mart 2024
https://tacticsjournal.com/2024/03/15/from-bayer-leverkusen-wing-back-to-wing-back/