Galatasaray’ın Hücum Duran Top Gücü

Lider Galatasaray’ın son yıllarda duran top konusundaki gelişimi son haftalarda da kendini gösteriyor. 2024 yılında çıktıkları 14 maçta 8 duran top golü bulan sarı kırmızılılar skorun ve oyunun sıkıştığı anlarda da duran top silahı ile rakibin kilidini kırmayı başardı. 2019-2020 sezonunda 10, 2020-21 sezonunda 12, 2021-22 sezonunda 8, geçen sezon 9 gol üreten sarı-kırmızılılar bu sezon ise sadece 31 haftada attığı 13 golle bu sezonları geride bıraktı. Geçen sezon duran top konusunda uzman olan Sargon Duran’dan profesyonel destek alan Galatasaray’da organizasyonlar Okan Buruk’un yardımcıları İrfan Saraloğlu ve Ismael Garcia Gomez tarafından şemalandırılıyor. Bu organizasyonları global iş ortağımız Metrica Sports’un geliştirmiş olduğu Play yazılım ile birlikte analiz edeceğiz.

Galatasaray bu sezon penaltılar hariç 13 duran top golü bulurken 13.1 gol beklentisi ile bu alanda ligin zirvesinde bulunuyor. Penaltılar dahil edildiğinde ise toplam 12 maçta skor eşitken yada rakibin lehineyken duran top golü bulan Galatasaray zorlu şampiyonluk yarışında kendilerine büyük avantaj sağladılar.

Kornerden iç bükey ortalar

via GIPHY

Galatasaray kornerlerden iç bükey orta tercihinde bulunduğunda hedef olarak kale sahasının ön direk ve arka direği hedefleniyor. Birazdan inceleyeceğimiz gibi hedef oyunculara blokajla koridor oluşturulurken hedef bölgeye gelen ortalarda pozisyon aranıyor. Top ön direğe gelse bile arka direğe de yönelimler oluyor ve bu bölgeye sektirilecek toplar yada dönen ikinci toplar hedefleniyor. Buna örnek olarak Samsunspor maçında Kerem Demirbay’ın iç bükey ortasında ön direkten arkaya sektirilen topta Nelson’un yaptığı skor gösterilebilir. Bu ortalarda penaltı noktası gibi daha dış alanlar yerine kale sahası hedef alınıyor. Bu aynı zamanda rakibin de bu alana çekerek hem kalecinin çıkmasını zorlaştırırken Rizespor maçındaki gibi dönen toplar için ceza sahası önünde şut imkanları da sağlıyor. Buna ek olarak rakibin sağlıklı geçiş hücumu yapması şansını ceza sahası etrafında doğru konumlandırarak minimuma indirmeye çalışıyor. Yukarıda ve aşağıda hem sağdan hem de soldan yapılan iç bükey ortalarda 6 pasın hedef alındığını ve bölgelere yapılan koşuları net şekilde görebiliyoruz.

via GIPHY

Kornerde dış bükey ortalar

via GIPHY

Dış bükey ortalarda ise yine genelde kale sahası hedef alınırken ortalar genelde ön direk yada merkez kale sahasına yapılıyor. Yukarıda ve aşağıdaki örneklerde görüldüğü gibi buralara organize şekilde koşular yapılırken arka direğe de bu bölgeye indirilebilecek yada sekecek toplar için de koşu yapılıyor. Genelde kornerleri Mertens kullanırken Kerem Demirbay daha çok iç bükey orta yapabileceği sağ tarafı daha çok kullanıyor. Dış bükey kale sahası merkezine yapılan ortalara örnek olarak son maçta İcardi’nin attığı maçın tek golünü gösterebiliriz.

via GIPHY

Blokaj ve hedef koşu

via GIPHY

Galatasaray’ın duran toplardaki başarısı sadece bahsedilen noktalara yapılan ortalardan tabiki ibaret değil. Orta gelmeden önce belli hedef kafacılar hedef bölgelere koşu yaparken onlara koşu koridoru açmak ve demarke bırakmak için Torreira, Kerem gibi başka oyuncular ile blokaj desteği sağlanıyor. Sparta Prag maçındaki yukarıdaki görselde Kerem’in hedef Abdulkerim’e, Torreira’nın ise İcardi’ye açtığı koridoru ve rakibe yaptığı blokeyi görebiliyoruz. Sarı kırmızılılar bu şekilde hava topundaki başarılı isimlerine etkili noktalarda kafa vuruşu şansı yaratabiliyor.

Kenar notalardan kullanılan duran toplar

via GIPHY

Yan kenar duran toplarda Galatasaray genelde ön direk ve merkeze dış bükey ortalar yaparak tehlike yaratıyor. Aşağıdaki 2d şablondaki gibi ön direkte blokajla koridor oluşturulup hedef alana koşu yapılıyor. Yukarı görselde ki pozisyonlarda bu alanlardan Mertens ile kullanılan tehlikeli duran top organizasyonlarını gösteriyor. Bu koşuya paralel arka direkte de etkili koşular gerçekleştiriliyor ve belli bir pas açısında 2 3 opsiyon sağlanmış oluyor. Sparta Prag maçında atılan golde Kaan Ayhan’ın blokajda durup Sanchez’i demarke bıraktığını ve koridor açtığını görüyoruz. Bu organizasyon sonrası gerçekleşen kafa vuruşu sonrası dönen topta Abdulkerim skoru yaptı.

via GIPHY

Bu şablonda yine benzer şekilde ön alana yapılan koşuyu görüyoruz. Bu kez ön direkte ikili blokaj olurken merkezden önce paralele sonra ise ön direğe yapılan şiddetli hedef koşuyu görüyoruz. Önce ceza sahası dışında pasif alana yapılan paralel koşuyla marke edilen oyuncu bloke de edilerek boş koşu fırsatı buluyor. Sonrasında açılan koridora yapılan koşu ile etkili noktada topla buluşturulmaya çalışılıyor. Kasımpaşa maçında da atılan ikinci gol bu şekilde açılan koridora yapılan ön direk koşusu sonrası gerçekleşti.

Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.